Stress kan sætte sig fysisk i kroppen!

Stress kan sætte sig fysisk i kroppen!

1. juni 2021 Af Michelle Tovgaard

JO det er rigtigt nok!!

Vi kender alle den følelse af at rende rundt og få lidt for meget om ørene. Det kan være man får tilbudt nogle fede muligheder man bare ikke kan sige nej til, eller der er måske et stævne man skal træne op til?

I slutningen af sidste år startede jeg til fys, for nu skulle kroppen simpelhen på plads. Det kunne vitterligt ikke være rigtigt at ved hvert spring jeg tog med hestene, at min hofte skulle skubbe sig sådan til siden. Jeg har tidligere gået ved nogle forskellige behandlere, men ingen har rigtig kunne finde ud af hvad der var galt. Det eneste jeg fik af vide var at jeg manglede muskler i ryggen, men hver gang jeg trænede ryggen, så fik jeg nærmest stød op. Hvis jeg begav mig ud på en løbetur, så svarede det til at få en masse knive op gennem ryggen. Så allerede efter 200 meter, så kunne jeg nærmest ikke mere.

God form er alfa og omega

Det er fuldstændig rigtigt, især hvis man vil dyrke ridesport som voksen, og på mere end hyggeplan. Da man var teenager overvejede man ikke hvordan ens egen kropskoordination og styrke var, man red bare. Dette har ændret sig over de seneste år. Pludselig kan man mærke sig selv på en helt ny måde, og man kan føle sig så hæmmet, fordi man begynder og komme mere i kontakt med sig selv. Gennem nogle måneder gik jeg ved en fysioterapeut (Weis’s led og smerteklinik), og Søren har nærmest magiske fingre. Pludselig kunne jeg rent faktisk løbe igen, og kan hilse og sige jeg rent faktisk ikke har mærket noget til min ryg siden i efteråret når vi omtaler løb 😃.

Når man kommer ind til Søren, så gennemgår han nogle forskellige øvelser, hver øvelse omhandler ikke ens styrke, men er nogle øvelser, som man altid skal kunne, hvis man ikke kan, så er det fordi der er noget som sidder forkert. Herefter retter han de led som sidder forkert, og vupti ligesom magi så kan man øvelserne igen. Man kan føle sig helt åndsvag, for hver gang man er der inde, og man bare ikke kan den øvelse, men når man så endelig kan uden at leddet først er manipuleret på plads, så er man også glad.

Pas på jer selv

Nu skulle dagens indlæg jo handle om stress. I efteråret havde jeg lidt for mange bolde mellem hænderne, en travl sommer med fuldtidsjob i en stald. En masse gode veninders studentergilder oveni og en hest der skulle rides i vejle. Jeg lå og kørte i pendulfart mellem Vejle, Givskud og Kolding vest. Det resultere i utrolig lange dage, men også fede oplevelser. Da sommerferien sluttede startede jeg i 3.g i gymnasiet. Skolen tog til, og karakterende var ikke lige helt som ønskede. Jeg blev nød til og lægge en ekstra indsats i. Det hele resulterede i at min hukommelse og overskud gik i nul. Jeg anerkendte til studievejlederen, at jeg havde for meget om ørene. Det var tydelige tegn på stress. Hver dag efter skole kunne jeg ikke helt magte andet end og tage en lur, og derefter i stalden og klare ærterne. Hele min hverdag var blevet anstrengen og uoverskueligt.

Herefter brugte jeg indtil jul på og tænke på mig, og skrue lidt ned for hestene. Herefter er det bare gået fremad. Jeg er kommet ud med et nyt overskud, og et bedre syn på mig selv. Ikke nok med det så er de kære skole karakter nu ganske gode. Så krydser vi fingre for de bliver ved med at holde de sidste uger (Mangler kun 3 mundtlige eksamener).

Billedet er taget af Jimmy Leen Fries, som vi er så heldige ofte er ude på stævne pladserne til og tage billeder af os stævne ryttere.

I denne weekend var jeg også afsted til ridestævne, og for første gang i lang lang tid, kunne jeg rent faktisk gå ind og ride 100%. I den seneste tid og i mange år, har jeg følte at jeg gjorde en masse, men rent faktisk ikke gjorde noget. Hele weekenden formåede jeg og ride hele vejen rundt, være effektiv og 100% på. Jeg følte bare jeg sad limet til hesten.

Man vil for meget

Her for en lille måned siden sprang jeg Favour, ejeren af hesten kunne igen se at jeg vred hoften skæv, og rent faktisk også sadlen, så afsted til fys igen!! Søren kunne hurtigt finde problemet. Hoften skulle lige manipuleres på plads, men for en god ordensskyld så tjekkede han også lige min nakke. Ganske rigtig, bum bum der var hele fidusen. For nu hvor jeg tænkte over det, så har jeg haft alt for travlt de seneste uger, eller faktisk siden April. Med stress kommer udsalget ikke efter en dag, men over tid, og nu ramte bomben bare. Det er måske også fair nok, at 3 heste, gymnasie, underviser job hele onsdag, og en del timer 2 andre dage i ugen heller ikke lige er det mest optimale og gøre, når man har haft stress før. Forhåbentlig har jeg taget det i opløbet og overskuddet vender forhåbentlig hurtigt tilbage igen.

Det fede er altid at Søren er super god til og forklare hvorfor kroppen ikke tillader de forskellige øvelser. Hvad det kan resultere i. Vi har i hvertfald altid en nørde samtale igang om kroppen.

 

Ens krop er crazy

Det er ret vildt at fordi man har for travlt, og det er oppe i ens hoved man ikke kan følge med. Det sætter så tydelige spor i ens krop, og især i ens ridning. Så selvom jeg fik overskuddet igen. Så var min krop skæv og dermed ville jeg bruge kroppen forkert, og slide hesten. Så sørg nu hellere for og sige nej, og passe på jer selv, end og tage for meget ind. Hvis nu du også lige mærker efter næste gang du rider rundt, sidder du lige? Eller er du hæmmet et sted i kroppen? Så for en god ordens skyld smut lige afsted til en god fys, jeg kan især anbefale Søren (Weis’s led og smerteklinik i Vejle). Jeg havde i hvertfald aldrig troet jeg kunne begynde og løbe igen, men se mig nu. Det er jo lige før jeg kommer i superform, og selve min ridning er blevet så meget bedre.